woensdag 3 juni 2015



Van stickers maken tot basgitaar spelen


Op zondag 31 mei was er bij het Factorium in Tilburg de opening van de WAK (de Week van de Amateurkunst). Dit jaar is het onderwerp van de WAK: 'De kleine artiest'. Op zaterdag 30 mei was daar ook een speciale dag van. Op die dag kon je naar musicals, toneelstukken en kinderkoren. Daarvoor moest je wel kaartjes hebben (en dus voor betalen) maar het was zeker de moeite waard. De leukste toneelstukken vond ik: 'Appeltje, appeltje in mijn hand' (een grappig toneelstuk over hoe appels kwaad in de wereld brengen) en 'Assepoester' (met het gebruikelijke verhaal maar dan wat moderner en grappiger gebracht).

Maar goed, terug naar de opening van de WAK: die was supergaaf. Op een dakterras (naast het Factoriumgebouw) stond een man gitaar te spelen en op het Factorium zelf stond een man met rookmachines. Supergaaf! Ook waren er kinderen die viool speelden en hield een man een toespraak over dat amateur geen scheldwoord is. Hij vertelde ook over de WAK. 

Na de opening begon het Factoriumfestival. Jeugdharmonie Orpheus trad op. Ik heb de dirigent (Jeroen) geinterviewd. Van jongs af aan is Jeroen al bezig met muziek. Hij is dirigent en speelt trombone. Hij dirigeert al 7 jaar en vond 'Frozen' het leukst om te dirigeren.

Nooit te oud
Ook de twee trombonespelers, Kees en Adie, heb ik geïnterviewd. Zij zijn niet, net als Jeroen, van jongs af aan al met muziek bezig. Pas toen hun kinderen op muziekles gingen, zijn zij muziek gaan maken. Zo zie je maar: je bent nooit te oud om te leren

Behalve het optreden van Orpheus was er de hele dag wat te doen. Er waren optredens in de grote zaal waar je (gratis) naartoe kon. Ook kon je stickers maken of een korte dansles volgen, maar je kon ook gitaar, drum of een ander instrument uitproberen. Kortom er was van alles te doen.

Prins Heerlijk zorgde voor drinken, pannenkoeken, snoep en andere lekkernijen. Dit festival duurde van 14.00 tot 18.00 uur. Het is een grote aanrader. Leuk voor het hele gezin, van jong tot oud. Ik raad echt aan om volgend jaar (misschien wel nog een keer) het festival te bezoeken.


Isa Druijts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten